ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Οι γονείς μου οι χούλιγκαν !!!

 

Φαινόμενα βίας , απο γονείς , στα πρωταθλήματα υποδομών ΕΚΑΣΚ, είχαμε το Σαββατοκύριακο, σε πρωταθλήματα υποδομών ΕΚΑΣΚ.

Δυο φαινόμενα, με γονέα να επιτίθεται σε προπονητή(!!!), σε αγώνα κορασίδων ενώ γονέας - παράγοντας σε κοντινή κωμόπολη του Ηρακλείου, επιτέθηκε φραστικά σε διαιτητές, γιατί αδίκησε (όπως θώρησε) την ομάδα που αγωνίζεται ο γιός του.

Συγκεκριμένα σε αγώνα κοριτσιών, γονέας  διατάραξε τη διεξαγωγή του αγώνα καλαθοσφαίρισης , ενώ παράλληλα , απώθησε τον προπονητή της αντίπαλης ομάδας της κόρης του !!! Αιτία(σύμφωνα πάντα με πληροφορίες) η "δυνατή" άμυνα των φιλοξενούμενων . Να υπενθυμίσουμε πως η ομάδα του θερμόαιμου πατέρα, είχε "λιανίσει" την αντίπαλο τους με  διαφορά 79 πόντων .

Διαφορά 79 πόντων σε πρωτάθλημα με παιδιά;  Αγόρια - κορίτσια; Αυτό από μόνο του δεν πυροδοτεί αντιπαλότητα;

Τι επιτυγχάνεις, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο και κερδίζοντας με τεράστιες διαφορές ένα παιχνίδι υποδομών; Το μόνο που καταφέρνεις, είναι να ισοπεδώνεις αθλητές-τριες 13-14 ετών που έρχονται στο μπάσκετ για να το αγαπήσουν και να περάσουν καλά. 

Αυτό είναι ακατάσχετο μπούλινγκ, αθλήματα που έχουν μεγάλη δημοτικότητα, οπως το μπάσκετ τα βίαια επεισόδια είναι πιθανόν να ταυτιστούν με αυτά, αφού αν λάβουν διαστάσεις και γίνουν συχνό φαινόμενο, μπορούν να μολύνουν ανεπανόρθωτα τους νέους αθλητές μεταβάλλοντας τον υγιή συναγωνισμό σε έναν ατέρμονο αγώνα για οριστική επικράτηση μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους.

 Η αποτροπή βίαιων συμπεριφορών στον αθλητισμό

Η βία στον αθλητισμό έχει απασχολήσει επανειλημμένα την παγκόσμια ομοσπονδία αθλητικής ψυχολογίας, που έχει προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την εξάλειψη τέτοιων αρνητικών συμπεριφορών. Συνδυάζοντας τις οδηγίες αυτές με τις ανάγκες των αθλητών και αθλητριών στην Ελλάδα, προτείνονται τα εξής:

-Όλοι μαζί, οι προπονητές, η αθλητική διοίκηση, οι διαιτητές και ο αθλητικός τύπος θα πρέπει να προωθούν την συνεργασία και την συναδέλφωση των αθλητών, αλλά και να υποστηρίζουν την θέσπιση αυστηρών ποινών στις περιπτώσεις εμφάνισης επιθετικών συμπεριφορών.

Ενέργειες των προπονητών

 Ο προπονητής χρειάζεται να ξεκαθαρίζει καθημερινά τους ηθικούς κανόνες του αθλήματος, τη σημασία της προσπάθειας, την αξία της προσωπικής εξέλιξης, τη διαφοροποίηση της διαδικασίας από το αποτέλεσμα, τη συναδέλφωση και τη συνεργασία που επιτυγχάνεται μέσα από τον αθλητισμό.

·        Κάθε βίαιη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή το άδικο αίτημα της αρχικής αιτιολογίας της, θα πρέπει να κατακρίνεται και να τιμωρείται αμετάκλητα, προκειμένου να μη βρει υποστηρικτές και συνεχιστές.

Ενέργειες των γονέων.

Προσφέρετε στα παιδιά σταθερά και αμετάβλητα αγάπη και προσοχή. Οι αρνητικές συμπεριφορές και η παραβατικότητα εμφανίζονται σπάνια στα παιδιά που μεγαλώνουν με ασφάλεια και με την ανάμιξη των γονέων στην ζωή τους.

·        Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην ξεφεύγουν από την επίβλεψη των ενηλίκων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού χρειάζονται την διόρθωση, την εξήγηση, τον έπαινο και την τιμωρία ως απάντηση στις επιθυμητές ή ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Μάθετε στα παιδιά τον τρόπο που θα πρέπει να χειρίζονται τις προσβολές, τις απειλές και το θυμό με διαφορετικό τρόπο από τη βία.

·        Θυμηθείτε πως είσαστε το μοντέλο συμπεριφοράς για τα παιδιά σας. Ο σεβασμός, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια και η περηφάνια είναι σημαντικές πηγές έμπνευσης για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τη βίαιη συμπεριφορά των συνομηλίκων τους. Ενισχύστε την αποφυγή της βίας και τη μη βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνιών. Προσέξτε την συμπεριφορά σας στην κερκίδα του γηπέδου, ενισχύστε την προσπάθεια και μην επηρεάζεστε από το αποτέλεσμα του αγώνα.

·        Εφαρμόστε σταθερά και απαράκλητα τους κανόνες συμπεριφοράς και την τιμωρία. Τα παιδιά χρειάζονται λογική εξήγηση των κανόνων και σταθερή δομή κανόνων για να μεγαλώσουν με σαφείς όρους από πολύ μικρή ηλικία.

·        Προστατέψτε τα παιδιά από την ενδοοικογενειακή βία. Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια μέσα στο σπίτι που τα στεγάζει.  Καθώς επίσης να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνιών μεταξύ των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα από το νεαρό της ηλικίας τους.

·        Μειώστε όσο μπορείτε την παρατήρηση βίαιων συμπεριφορών


Ενισχύστε τα παιδιά σας καθώς αντιστέκονται στην βία. Εκπαιδεύστε τα να αντιμετωπίζουν με σταθερές, ήρεμες φράσεις και συμπεριφορές τις απειλές ή τις προσβολές που δέχονται. Βοηθήστε τα να καταλάβουν πως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο κουράγιο και ηγετική ικανότητα η αντίσταση στην βία, παρά η υποχώρηση σε αυτήν.

Πηγή θέματος : Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανδρών ΕΚΑΣΚ | Εξ αναβολής 9η αγωνιστική. Προβάδισμα για 2η και 4η θέση, Ηράκλειο και Ηρόδοτος ..

  Εξ’ αναβολής δράση σε διάστημα 48 ωρών, είχε το πρόγραμμα της Τετάρτης  για το πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΚ, καθώς διεξήχθη η 9η αγωνιστική...