ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Βεναμίν Αμπόσι | Ο Κρητικός που έγινε, ο νεαρότερος παίκτης του Ολυμπιακού στη EuroLeague.

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ (που ξεκινησε απο την Κρητη και τον Εργοτέλη) έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

-Ο "Αντετοκούνμπο της Κρήτης" ,24 ημέρες μετά τα γενέθλιά του, ο πάτησε παρκέ σε αγώνα Ευρωλίγκας και έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού με ευρωπαϊκή συμμετοχή! 

Ο έφηβος περιφερειακός έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών και 24 ημερών, με τον Ποκουσέβσκι να έχει γράψει την πρώτη του εμφάνιση σε ηλικία 17 ετών και 83 ημερών και τον Πρίντεζη σε ηλικία 17 ετών και 229 ημερών.


-Να θυμίσουμε οτι λίγες μέρες πριν "κλείσει" τα 16 ο γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου 2006 , ύψους 1,97, έγινε ο 4ος νεαρότερος παίκτης των ερυθρόλευκων στην ιστορία τους στην Α1. 

-Ο Αμπόσι που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα τον Εργοτέλη στα 8 του χρόνια, γεννήθηκε στη Μεγαλόνησο από αφρικανό πατέρα και Ηρακλειώτισσα μητέρα.

-Το κορμί του και τα αθλητικά του προσόντα δεν ήταν δυνατόν να μείνουν... κρυφά και στα 14 του τον "άρπαξε" ο Ολυμπιακός δίνοντάς του το πρώτο 4ετούς διάρκειας "συμβόλαιο" κρατώντας τον έτσι στην Ελλάδα και ενώ ο πατέρας του που ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε σχέδια ένταξής του σε αμερικανικό προπαρασκευαστικό κολέγιο. Οι ερυθρόλευκοι έπεισαν την οικογένεια και έτσι ο Βενιαμίν εντάχθηκε στις ακαδημίες τους.

Να σημειωθεί ότι ο Αμπόσι είναι ανηψιός του φυσικοθεραπευτή της ομάδας μπάσκετ του Εργοτέλη Κώστα Παπουτσάκη ενώ στο σόι της μητέρας του είναι και ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Ηρακλείου και πρώην μπασκετμπολίστας Κώστας Βαρδαβάς.


Ο "Μπένζι" όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά στον Εργοτέλη (από το Μπένζαμιν/Βενιαμίν) από το 2020 εντάχθηκε στις "μικρές" εθνικές ομάδες και πιο συγκεκριμένα στην Εθνική Παμπαίδων και φόρεσε τότε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο σε φιλικούς αγώνες κόντρα σε Πολωνία, Κροατία και Βόρεια Μακεδονία σε τουρνουά που έλαβε χώρα στη Μεσσήνη.

Το περασμένο καλοκαίρι, δε, ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Παίδων που κατέλαβε την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ που έλαβε χώρα στα Σκόπια έχοντας 6 πόντους με 54% ευστοχία στα δίποντα και 4,9 ριμπάουντ μέσο όρο. Πριν το Ευρωμπάσκετ, δε, είχε αναδειχθεί μέλος της καλύτερης πεντάδας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανδρών ΕΚΑΣΚ | Εξ αναβολής 9η αγωνιστική. Προβάδισμα για 2η και 4η θέση, Ηράκλειο και Ηρόδοτος ..

  Εξ’ αναβολής δράση σε διάστημα 48 ωρών, είχε το πρόγραμμα της Τετάρτης  για το πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΚ, καθώς διεξήχθη η 9η αγωνιστική...